Mecsek Legmagasabb Pontja

Kozmetikus 14 Kerület
Thursday, 28 March 2024

Tubes A 612 méteres Tubes a Közép-Mecsek legmagasabb mészkő hegye, nevét pedig – a lokátor-ügy óta mindenképp – a pécsiek rengetegszer használják, noha jelentéséről és eredtéről sokuknak nincs tudomása. Kilátás a Kis-Tubesről A Tubes nevének is több esetleges magyarázata van. Egyesek szerint a török "tür" szóból jön, ami a hegy formájára utalva azt jelenti, hogy "hajtogat", a hegy neve pedig az lehetett, hogy Türbös, azaz hajtogatott. Egy sokkal valószínűbb magyarázat szerint a magyar tuba, azaz vadgalamb szóból származik a neve. A Tubica névre hallgató 581 méteres Kis-Tubes így tehát azt jelentette, hogy " kis vadgalambos erdő", utalva a hegység körüli faunára. Szószék és Dobogó Az 586 méteres Szószék a Dobogó délkeleti szegélyén található magas sziklatömb. Honnan erednek a Mecsek csúcsainak nevei? | Erdeiprogramok.hu - Élményekben gazdag magyar erdők. A legenda szerint a csúcsot azért volt szokás az ördög prédikálószékének is hívni, mert egy bika egyszer felrohant ide, és akkorát üvöltött, hogy a közeli völgyek is beleremegtek. Somlyó és a növénynevű hegyek A Dobogótól északra található 572 méteres Somlyó neve az ősi magyar Somló névből ered, ami arra utal, hogy a hegyen sok som termett.

  1. Mecsek legmagasabb pontja nature
  2. Mecsek legmagasabb pontja
  3. Mecsek legmagasabb pont a mousson

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

A Szent Imre-forrás mellett a középkorban egy falu állt, amely a török hódoltság alatt elpusztult. Templomának helyén egy ledőlt kőkereszt darabjai láthatók, ahová egykor szemfájós betegek zarándokoltak, gyógyulást remélve. A forrás kis vízhozamú értéke 2-3 liter/perc, de állandó vízhez jutást biztosít 8 A történelme Pipás-forrás: A Körtvélyesi-völgy kezdetében (Nyugati-Mecsek) fakadó forrás. Megközelíthető a piros sávjelzésről letérve a piros kör jelzésen. A forrást Csokonay Sándor közreműködésével 1953-ban foglalták. A három oldalról kötéssel összerakott támfal középső részénél történik a kifolyás. A fedett kis medencéből történik a forrásvíz kifolyása. A cső felett kőbe vésve olvasható a forrás neve. A forrásvíz az alsó triász homokkő és aleurit réseiből és hasadékaiból származik. Mecsek legmagasabb pontja nature. A forrást 2001-ben az eredeti állapotnak megfelelően Baumann József, Baumann Józsefné, Kriston Barnabás, Juhász Kornél felújították. A forrás hozama nagyon változó, liter/perces értékek között változhat. 9 A történelme A Szuadó-tető alatt a piros sávjelzésű útról a piros körjelzés vezet a forráshoz.

Számos faj Európában itt éri el földrajzi elterjedésének északi határát, tehát a hegységtől északra nem (vagy csak nagyon szórványosan) fordul elő. Ilyen például az aranyos baraboly (Chaerophyllum aureum), a baranyai peremizs (Inula spiraeifolia), az illatos hunyor (Helleborus odorus), az olasz müge (Asperula taurina ssp. leucanthera) és a majomkosbor (Orchis simia). A nevezetes bennszülött (endemikus) növények közül fokozottan védett, kiemelt természeti érték a bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. banatica). Ezek a fajok erőteljes balkáni színezetet adnak a Mecsek vegetációjának. A Mecsek erdőségeit nagyrészt tölgyesek alkotják, amelyekbe az északi lejtőkön gyertyán keveredik. A déli lejtőkön jellemzőek a nagy kiterjedésű karsztbokorerdők és sziklagyepek. A magasabb tetőkön és az északi oldalakon szép bükkösök is vannak. A tölgyesekben gyakori a szelídgesztenye. A Mecsekben mintegy 2000 töbör, vagy más néven dolina alakult ki. Kelet-Mecsek – Wikipédia. A hegység dolináiban, illetve egyéb élőhelyein a következő növények alkotnak növénytársulást: montán elterjedésű fajok: mezei juhar (Acher campestre), korai juhar (Acer platanoides), hegyi juhar (Acer pseudoplatanus), karcsú sisakvirág (Aconitum variegatum subsp.

Mecsek Legmagasabb Pontja

2. Váraljai-völgy A N 46° 13, 181' E 18° 21, 850' 541 m [GCDOBO+KEKKERESZT] pontnál keletre térve a felső szakaszán Farkas-ároknak nevezett Váraljai-völgybe jutunk, ahol több forrás, vendégházak, ifjúsági tábor mellett elhaladva ereszkedünk a Völgységközelítés Előrebocsátom: ez egy tipikus "kirándulós" láda, személygépkocsival az év nagy részében fizikailag nem lehet megközelíteni. A javasolt útvonal a leggyorsabb, de számos további lehetőség is van, aszerint, hogy hol folytatódik/végződik majd a túra. Kb. eddig N 46° 12, 891' E 18° 21, 536' 476 m [GCDOBO+PARKOLO_LAKKERI] illik/lehet autóval jönni. Mecsek legmagasabb pontja. Innen a (K+), majd a (S) turistajelzés mentén kb. 130 m-re megközelíthető a csúcs. Innen N 46° 13, 582' E 18° 21, 560' 580 m [GCDOBO+OSVENY] ösvény vezet a csúcsra, a kopjafához. (Köszönet rottynak a koo-ért. ) Autóbusszal legjobban úgy közelíthető meg, hogy valamelyik Zobákpuszta és Magyaregregy között közlekedő járattal Komló, Várvölgy megállóhelyig utazunk, majd végig felsétálunk a Vár-völgyön a Pásztor-forrásig és addig követjük a (P) jelzést, amíg a (S) jelzésig nem jutunk.

A Dél-Duntántúl legnagyobb kiterjedésű egybefüggő természeti területe a Mecsek-hegység. A domináns alapkőzet a mészkő, a nyugati részen, a Jakab-hegy környékén pedig a hommokő. A területre az illír erdőtípusok (bükk és gyertyános-tölgyes) jellemzőek, de a változatos felszín és vízrajz rengeteg intrazonális kis élőhelyfoltot eredményez. Vannak itt bokorerdők, hárs-juhar törmelékelejtő- és szurdokerdők. A Mecsek a különleges illír erdők menedéke, legnagyobb részt cseres-kocsánytalan tölgyesek találhatók itt, viszonylag kicsi a tájidegen fafajok aránya. A terület ezen kívül hazánk egyetlen bánáti bazsarózsa-állományával büszkélkedhet. A mészkőhegységek belsejében csodálatos barlangok formálódnak, amelyek egyben fontos denevérélőhelyek is. A Mecsek legmagasabb csúcsa - Cycling Route - 🚲 Bikemap. A meredek lejtők kopár sziklakibúvásain mindkét alapkőzettípus megfigyelhető. A mészkövet sok helyütt füves-cserjés sztyepek borítják. A hegylábi vidék száraz gyepekkel, bozótos-erdős mozaikokkal borított. A változatos élőhelyfoltok rendkívüli fajgazdagságnak teremtenek otthont.

Mecsek Legmagasabb Pont A Mousson

VízrajzaSzerkesztés A Keleti-Mecsek fő vízválasztója a Hármashegy–Csengőhegy–Zengő–Kecskehát–Templomhegy vonal, amitől délre nincsen jelentős vízfolyás. A tőle északra eső vizeket a Völgységi-patak gyűjti össze. A Kelet-Mecsek átlagos éves csapadékmennyisége 711 milliméter, ez főleg nyári záporok formájában hull. Mecsek legmagasabb pont a mousson. VízfolyásaiSzerkesztés Völgységi-patakForrásaiSzerkesztés ÉlővilágaSzerkesztés FlórájaSzerkesztés Számos ritka növény él a Kelet-Mecsekben. Közülük a leghíresebb a bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. banatica), amely a Zengő oldalát kivéve alig fordul elő másutt a világban. A virágzó bazsarózsamezők megtekintésére a hosszúhetényiek májusban túrákat szoktak szervezni. ÁllatvilágaSzerkesztés Állatvilága még alig kutatott, kivéve a madarakat: 65 rendszeresen itt költő és kilenc átvonuló madárfajt figyeltek itt meg. A Kelet-Mecsekben a költési időszakban megfigyelt ritka madarak: Fekete gólya (Ciconia nigra) Barna kánya (Milvus migrans) Fekete harkály (Dryocopus martius) Kövirigó (Monticola saxatilis) Kis légykapó (Muscicapa parva) Hegyi billegető (Motacilla cinerea) Békászó sas RétisasA tiszta vizű patakokban élnek saját készítésű csövecskéikben, a tegzekben az oxigéndús vizet kedvelő tegzesfajok lárvái.

A jelenlegi gyepterületek gyepként való fenntartása. A fás legelők megőrzése újbóli hasznosítással, és a szukcessziós folyamatok késleltetésével, visszafordításával. További célok és célkitűzések: A természeti értékek felmérése, nyilvántartása, a populációkban, élőhelyekben létrejövő változások nyomon követése, monitorozása és értékelése a jövőbeli kezelési és területhasználati módok minél helyesebb meghatározásához, kiemelt figyelemmel a terület jelölő és egyéb közösségi jelentőségű fajaira és élőhelyeire. A természetvédelmi beavatkozások céljainak és eredményeinek társadalmi bemutatása, elfogadtatása, a természeti és táji értékek széleskörű megismertetése, az ökoturisztikai lehetőségek bővítése, a környezettudatos gondolkodás és a természetvédelmi szemlélet kialakítása, fejlesztése. A gyepek, irtásrétek fennmaradását veszélyeztető kedvezőtlen szukcessziós folyamatok visszaszorítása, megelőzése tisztítókaszálásokkal, legeltetéssel. Legeltetéses állattartás, mint hasznosítási és kezelési tevékenység támogatása, feltételeinek megteremtése.