Mecsek Legmagasabb Pontja

Magenta Csipke Ruha
Thursday, 18 April 2024

A Mecsek középhegység Magyarországon a Dél-Dunántúlon, Pécsről északra. A legmagasabb csúcsa a Zengő, amelynek magassága 682méter. A Mecsek három részre tagolható: Kelet-Mecsek Közép-Mecsek Nyugat-Mecsek Földrajza: A hegység körülbelül 500 négyzetkilométernyi területet fed ország többi részéhez viszonyítva gazdag ásványkincsekben (többek közt uránban is). Déli határa a Pécsi-félmedence, észak-északkeleti a Völgységi-patak és az Ófalui-völgy, északnyugati a Dombóvár-Szentlörinc törésvonal, keleten pedig a Duna ártere. Legmagasabb pontjai: Zengő(682m), Tubes(611m), Hármas-hegy(604m), Dobogó(594m), Jakab-hegy(592m), Szószék(586m), Szamár-hegy(564m) A klíma vegyes jelleget mutat, elemi részben mediterránok, részben kontinentálisak. A tájra húsz-harminc olyan növényfaj is jellemző, amely nem él a Kárpát-medence más részein. Kirándulás a Keleti-Mecsek központjában • Gyalogtúra » TERMÉSZETJÁRÓ - .... Geológiája: Szigethegység a Variszkuszi-hegységrendszer maradványa, északkeleti-délnyugati irányú ősi vonulatokkal. Lemeztektonikailag a kunsági egységhez tartozik. Nyugati karsztosodott része főleg triász kori mészkőből és perm-triász vörös homokkőből áll, a keleti rész főleg jura, kisebb részben kréta kori, helyenként urántartalmú kőzetekből.

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Mecsek Legmagasabb Pont A Mousson

1981. Dobogó - Tolna teteje (GCDOBO)A szomszéd csúcsról nézve Egy szelet Völgység Közel a csúcs Tolna teteje Kreativitás magasfokon:-) Primitív emberek logbookja:-( A rejtek Szélesség N 46° 13, 558' Hosszúság E 18° 21, 663' Magasság: 593 m Megye/ország: Tolna Térképen: TuHu - OSM GMaps Koordináták letöltése GPS-be Közeli ládák Közeli pontok Elhelyezés időpontja: 2008. 03. 10 16:10 Megjelenés időpontja: 2008. 10 19:08 Utolsó lényeges változás: 2019. 05. Mecsek legmagasabb pontja ember. 03 13:29 Rejtés típusa: Hagyományos geoláda Elrejtők: Fairy Ládagazda: FairyNehézség / Terep: 2. 0 / 3. 5 Úthossz a kiindulóponttól: 3600 m Megtalálások száma: 302 + 1 jelszó nélküli + 3 egyéb, grafikon Megtalálások gyakorisága: 0. 4 megtalálás hetente WAP ON 13. 5* 18. 5* 6cm láda egy bükk tövében. WAP OFFBevezető Tolna megye nevét hallva többnyire kisebb-nagyobb dombok jutnak az ember eszébe. Pedig egy kis község, Váralja festői völgye benyúlik egészen a Kelet-Mecsek szívéig. A völgy végén pedig egy közel 600 méter magas hegy emelkedik: a Dobogó, Tolna jtés A csúcson álló kopjafától kb.

Mecsek Legmagasabb Pontja Ember

Ferde-vízesés, vagy másképpen Tündérlépcső. Túránk alatt találkozhatunk egy csodaszép pisztrángos tóval is. Az útvonal könnyen járható, de érdemesebb nem eső utáni időszakot választani, ha nem szeretnénk nyakig sárosak lenni. Mecsek Férfi Pólók - Mecsek - Hegységek - Hegy-Shop. Óbánya a "magyar Svájc" néven is ismert, mivel az Öreg-patak mentén fekvő kis üdülőfalu festői környezetben fekszik és régebben sváb családok lakták hagyományos módon épített, oldaltornácos parasztházait, akik főleg fazekas termékek előállításával foglalkoztak. Óbányán is található egy Falumúzeum és kedvelt népszokás a Hutzelsonntag, azaz tüzeskerék-hajítás is, amelyet a nagyböjt első vasárnapján tartanak. A Zengő alatt bújik meg a több száz éves fákkal is rendelkező zengővárkonyi szelídgesztenyés, ahol Rockenbauer Pál televíziós szerkesztő sírja is található. A hegyet övező lejtőkön virágzó ibolyákat és zöld hunyort lassan felváltja a medvehagyma, de nekem akkor tetszik a legjobban az erdő, amikor májusban belengi a bánáti bazsarózsa illata és lépten-nyomon virágzik ez a csodaszép növény.

Ezeknek a középső-felső-jura formációknak 30 millió év alatt mindössze ~150 méter lett a vastagsága. (A jura ezt megelőző időszakában 25 millió év alatt az üledékvastagság elérte a háromezer métert. ) Az üledékvastagságból és a vízoszlop magasságából számított süllyedés meghaladta az ötezer métert. A Márévári Mészkő képződése átnyúlt a kréta időszak elejére. A Tiszai-főegység ősföldrajzi helyzete a kora-krétában. A jura időszakban felnyílt Magura-óceánág választotta el az európai lemeztől a Tiszai-főegységet. A főegység területén nyíltvízi/mélytengeri üledékképződés folyt, kivéve a Villány–Bihari-egységét, ahol a szigeteket sekély tenger övezte. Mecsek | Natura 2000. A Magura-óceán aljzatában ekkorra már kialakult a bazaltos óceáni kéreg, a hozzá kapcsolódó kontinentális riftzónában a kora-krétában bazaltvulkánok épültek (Mecsekjánosi Bazalt), amelyeken atollzátonyok fejlődtek. A bazaltvulkánok pusztulásával azok környezetében halmozódott fel a Magyaregregyi Konglomerátum durvatörmelékes anyaga, ami a medencében képződött Hidasvölgyi Márgával fogazódik össze.