Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

Printker Budapest Szaküzlet
Saturday, 20 April 2024

Élővilága: A Mecsekben 13 olyan növénytársulást írtak le, amelyek csak itt fordulnak elő. Több mint száz védett és fokozottan védett növényfaj él itt! Több növényfaj Európában a Mecsekben éri el földrajzi elterjedésének északi határát. A hegységtől északra csak szórványosan vagy egyálltalán nem fordul elő fajok például az aranyos baraboly(Chaerophyllum aureum), a baranyai peremizs(Inula spiraeifolia), az illatos hunyor(Helleborus odorus), az olasz müge(Asperula taurina). A nevezetes bennszülött fajok közül kiemelt természeti örökség a bánáti bazsarózsa. Barlangok: A hegység területén körübelül száz barlang található. Mecsek - frwiki.wiki. A változatos alapkőzetekben kialakult mészkőterületeken nagyrészt nemkarsztos kőzet borítja, csak kis felszíni kibukkanásokat találunk, amelyek elárulják, hogy mi is van a lábunk szurdokvölgyek, mély, tölcsér alakú víznyelősorok és néhány igazi karsztforrás. A mecseki barlangok jelentős része szűk, kacskaringós aknákból állnak, víznyelőként indulnak és 20-30 méter után eltömő jellegű víznyelők táplálják az Abaligeti-barlangot csakúgy, mint a vízellátásba befogott orfűi Vízfő-forrás barlangját, a Mánfai-kőlyukat vagy akár a Tettye-forrást is.

Mecsek Legmagasabb Pontja

Ferde-vízesés, vagy másképpen Tündérlépcső. Túránk alatt találkozhatunk egy csodaszép pisztrángos tóval is. Az útvonal könnyen járható, de érdemesebb nem eső utáni időszakot választani, ha nem szeretnénk nyakig sárosak lenni. Óbánya a "magyar Svájc" néven is ismert, mivel az Öreg-patak mentén fekvő kis üdülőfalu festői környezetben fekszik és régebben sváb családok lakták hagyományos módon épített, oldaltornácos parasztházait, akik főleg fazekas termékek előállításával foglalkoztak. Óbányán is található egy Falumúzeum és kedvelt népszokás a Hutzelsonntag, azaz tüzeskerék-hajítás is, amelyet a nagyböjt első vasárnapján tartanak. Baranya legmagasabb pontja - ::. A Zengő alatt bújik meg a több száz éves fákkal is rendelkező zengővárkonyi szelídgesztenyés, ahol Rockenbauer Pál televíziós szerkesztő sírja is található. A hegyet övező lejtőkön virágzó ibolyákat és zöld hunyort lassan felváltja a medvehagyma, de nekem akkor tetszik a legjobban az erdő, amikor májusban belengi a bánáti bazsarózsa illata és lépten-nyomon virágzik ez a csodaszép növény.

Valószínűsíthető, hogy ekkor a mecseki terület kis része szigetként lepusztuló helyzetben volt, de a tó homoküledéke a Misina oldalában közel 400 m tengerszint feletti magasságból is előkerült. A miocén legvégén – É–D-i kompressziós erőhatásra – északon a Hetvehelyi-feltolódás és Bakócai-törésöv, délen a Mecsekalja-feltolódás mentén a terület gyors emelkedésnek indult, ami a pliocénben és a negyedidőszak során is folytatódott. Mecsek legmagasabb pontja. Ettől kezdve beszélhetünk a mai értelemben vett Mecsekről. A neogén (pannóniai és korábbi miocén) rétegek jórészt lepusztultak és csak a hegység peremén találhatók meg. I. A kaledóniai és variszkuszi ciklus óceáni fázisaSzerkesztés A variszkuszi orogenezist (hegységképződést) megelőző időszak képződményei alacsony metamorfózison átesett, kis kiterjedésű takaróroncsokként fordulnak elő a kristályos aljzatban, azaz a Variszkuszi-hegység maradványában. A Mecsek előterében a horváthertelendi és a szalatnaki fúrások tártak fel ritmusos, flis jellegű üledékekből keletkezett, nagyon alacsony fokú metamorfózison átesett képződményeket.