Mecsek Legmagasabb Pontja

Hw Pótkocsi Felni
Thursday, 28 March 2024
Csak itt él Európa legritkább tegzesfaja, a fokozottan védett mecseki őszitegzes. A bükkösökben él a havasi cincér.

Mecsek Legmagasabb Pontja Ember

Egyszer egy asszony a kisgyermekével együtt a fenti időpontban a hegyen tartózkodott és felfedezte a hegy gyomrába vezető járatot. Be is jutott a hegy belsejébe, amely valóban telis-tele volt drágakövekkel és arannyal. Az asszonyt elkápráztatták a kincsek, így kapzsin megtöltötte erszényeit, majd elhagyta az üreget. Amikor kiért, akkor jutott eszébe, hogy gyermeke bennmaradt a hegy gyomrában, de már nem tudott visszamenni érte, mivel a mise véget ért, a hegy pedig ismét bezárult. Az asszony megőrült, s a helyi népmondák szerint az ő sikolya vegyül a szinte állandóan fütyülő szélbe. Amikor nagyon erős a zúgás-zengés, akkor a népi megfigyelések szerint általában pár napig nagy szél és rossz idő köszönt a tájra. Mecsek legmagasabb pontja. Ezzel függ össze az a helyi mondás is, hogyha közel van a Zengő, akkor eső vagy vihar várható, ha távolinak látszik, akkor szép, napsütéses, nyugodt időnk lesz. A Kelet-Mecsek rengeteg látnivalót, eldugott kis falvat és szebbnél szebb túra-útvonalat kínál az ide látogató természetjárók számára.

Mecsek Legmagasabb Pontja

20 m-re délre, egy magányossá vált egykori kettős törzsű bükk ölében rejtőzik a geoláda (13. 5* 6cm, 1. 5l). A ládába TravelBug nem helyezhető. A Kelet-Mecsek A Dél-Dunántúl legmagasabb középhegységének a hagyományos felosztás alapján a Mánfa-Pécsszabolcs vonaltól keletre eső része a Kelet-Mecsek, sugarasan kiemelkedő sasbércek sorozata, lepusztult tetőszinttel és jól megfigyelhető hegyláblépcsőkkel. A Keleti-Mecsek és a Baranyai-Hegyhát térkép | Utazom.com Utazási Iroda. A felszínen a jura időszaktól láthatóak kőzetek: korábbról márgák, mészmárgák, homokkövek, későbbről a fő hegységalkotó tömör, kovás, tűzköves mészkövek. A kréta időszakban ezen a területen jelentős alkáli típusú vulkanizmus is zajlott, bazalt, trachidolerit és fonolit képződött. Az ekkor zajló intenzív hegységképző mozgások töréses, gyűrt, sőt pikkelyes szerkezeteket hoztak létre. A földtörténeti középidőben még két tenger-elöntés -kiemelkedés fázis következett, az ehhez kapcsolódó üledékképződési - lepusztulási folyamatokkal. Az újidőben már inkább csak a hegység peremein alakultak ki új kőzetek - a legnagyobb része ugyanis végig szárazföld bogó Kisújbányától északra magasodik a Kelet-Mecsek magjának legmagasabb csúcsa.

A pécsieknek és a Pécsre látogatóknak a Mecsek kitűnő és szinte megkerülhetetlen túraparadicsom. Megannyi hegyén és csúcsán sok-sok természetbarát kirándul nap mint nap, ugyanakkor a bámulatos kilátás, a gyönyörű erdő, a remek időjárás elvonja a figyelmünket arról, hogy alapvetően nem is igazán tudjuk, hogy honnan ered ezeknek a kisebb-nagyobb hegyeknek a neve. Miért Mecsek a Mecsek, mitől Árpádtető az Árpádtető? A Mecsek - Minden a Mecsekről. hirdetés Mecsek Értelemszerűen a Mecsekkel kell kezdenünk. Sokáig élt egy magyarázat, miszerint a Mecsek egy török eredetű szó, ami tornyot, erődöt, vagy várat jelent, ugyanakkor ez az elmélet Klemm Antal 1933-as tanulmánya óta már nem állja meg a helyét. A szerző szerint ugyanis azért nem lehet török eredetű a név, mert már a török hódoltság előtti időben is Mecseknek nevezték a hegyet. Klemm szerint a név magyar eredetű, és a "meszes" szóból ered, és feltehetően a "meszes hegy" elnevezésből alakult ki. A Mecsekben van pár szép nagy csúcs Ennek bizonyítéka lehet az is, hogy a törökök előtt is említették a baranyai Mecske községet, de más meszes hegyeket és dombokat is neveztek Mecseknek Tolna megyében, vagy épp a Bakonyban.