A Keleti-Mecsek És A Baranyai-Hegyhát Térkép | Utazom.Com Utazási Iroda

A Bolhási Kertek Alatt Kotta
Friday, 29 March 2024
Pedig nem így van. Árpádtetőn ugyanis remek árpát termesztettek, és jó legelőterület is volt. Innen a név. Zengő Ha már üvöltés és remegés: jöjjön a Zengő, a Mecsek legmagasabb csúcsa. Egy középkori történet szerint a Zengő (régies helyi ejtése szerint "Zöngő") neve onnan ered, hogy az emberek próbálták megfejteni a hegy- és a környező erdő mitől zúg. A Mecsek legmagasabb pontja Egy legenda szerint a hegy belsejében rekedt kincskeresők kiabálnak, egy másik monda szerint pedig a hegy erdei zúgnak, mert együtt sírnak egy nővel, aki az itt talált kincsek miatt elhagyta gyermekét. A szóban forgó zengés amúgy feltehetően a fák- és sziklák között fújó szél miatt hallható. Hármashegy A Hármashegy három csúcsa Na, a Keleti-Mecsek második legméretesebb csúcsa vajon honnan kapta a nevét? Az első megérzés a helyes: onnan, hogy három csúcsa van. Ezeknek a csúcsoknak egyébként csúcs a neve is: Hegyelő, Hegyköz, Hegymöge. A Mecsek - Minden a Mecsekről. Tubes Kilátás a Kis-Tubesről A Tubes nevének is több magyarázata van. Egy kevésbé valószínű elmélet szerint a török hódoltság alatt- és után Türbösnek hívták, ami valami olyasmit jelenthetett, hogy "hajtogatott", ez a hegy formájára utalhat.
  1. Mecsek legmagasabb pontja

Mecsek Legmagasabb Pontja

A kilátó közelében fekszenek az egykori Zengővár romjai, amelyet néha Miklós-várnak is hívnak. A mondabeli Miklós lovag várát fivére, Máré vitéz romboltatta le, amiért elcsábította tőle ifjú, szép feleségét. Ha valakit érdekelne a szomorú legenda, akkor a Máré-várról szóló cikkben olvashat róla. Mecsek legmagasabb pontja. A tatárjárás utáni időkben épült középkori vár valaha az egész hegytetőt elfoglalta, mivel stratégiailag kedvező helyen feküdt, de az ásatások szerint már a rómaiak is létrehoztak itt egy kisebb erődítményt. Az ezredforduló környékén nagy port kavart, hogy a NATO radarállomást akart építtetni a hegytetőre, kivágva a fákat és veszélyeztetve a helyi élővilágot, ez az elképzelés azonban megbukott a helyiek kitartó ellenállása miatt, amelynek legismertebb, 2004-es mozzanata "Zengő-hegyi csata" néven vonult be a helyi emlékezetbe. A régi öregek azt is mesélték, hogy a hegy az erdőkben és völgyekben folyton zúgó-zengő szél miatt kapta a nevét. A helyi legendák szerint minden évben egyszer, virágvasárnapkor, a szentmise idején megnyílik a Zengő, amelynek a gyomrában temérdek kincs rejtőzik.

E két tömbtől haránt törésvonalak határolják el a miocén kori, antracit tartalmú kőzetekből álló, fensíkszerű Közép-Mecseket. Fő kőzetei: magmás kőzetek:fonolit, tarchdolecit, andezit üledékes kőzetek:mészkő, homokkő, aleurolit, konglomerátum metamorf kőzetek: fillit, szericites fillit A Mecsek legöregebb, kora paleozoikumi kristályos-metamorf kőzetei ősszefüggően Fazekasboda és Mórágy környékén találhatók meg legnagyobb tömegben. A nyugati és középső Mecsekből a felszínen ennél fiatalabb perm időszaki és triászi képződmények ismertek. A Közép-Mecsek kőszene jura-ezen belül also liász-kori, de elkülönült tömegei a Kelet-Mecsekben is megtalálhatóak, Szászvár és Nagymányok környékén. Mecsek legmagasabb pont a mousson. Vízrajza: A Mecsek legfontosabb vízgyűjtői: északon a Völgységi-patak, északnyugaton a Baranya-csatorna, délnyugaton a Pécsi-víz, délen a Vasas-Belvárdi ví a Mecsekből mintegy ezer forrás táplálja. Éghajlata: A Mecsekben szubmediterrán hatások érvényesülnek, az északi és a déli lejtők közt azonban jelentős éghajlati külömbségek alakultak éves csapadék átlaga 710mm, az éves középhőmérséklet 10Celsius körül van.