Mecsek Legmagasabb Pontja

Császármetszés Apás Szülés
Wednesday, 24 April 2024

FRISSÍTÉS (2020. június 24) megépült a kilátó, amelyről alábbi cikkünkben írtunk: A Zengő a Mecsek legmagasabb csúcsa, Pécstől északkeleti irányban, a Kelet-Mecsek legkevésbé bolygatott tájain fekszik, magassága 682 méter. Alkotó kőzetei a permi homokkő, a jura és triász kori mészkő. A hegyhez népmondák, legendák, népszokások sora kötődik. A jelenlegi, bontásra váró mérőtorony 2019. december 9-én, fotó © Csodálatos Magyarország Nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza, mások szerint a hegy erdein és völgyein zenélő szél hangja lehet a név eredete. Mecsek legmagasabb ponta delgada. A Zengőn jelenleg nincs látogatható kilátó A hegycsúcson álló geodéziai mérőtorony kilátóként való használatát 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja, ennek ellenére felmennek az emberek, az új kilátó ezt a helyzetet is megoldja. Az építmény – tekintettel az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre – acélszerkezetű lesz. A geodéziai mérőtorony 2019. december 9-én, fotó © Csodálatos Magyarország A tervezett kilátó összesen hét szintes lesz, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21, 78 métert.

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

Panorámától panorámáig A Hárs-tetőről ereszkedve kinyílik a táj, hiszen a Miske-tetőn széles gerincén hangulatos kaszálóréteken haladunk végig. Kilátást kapunk az Óbányai-völgybe, Kisújbánya házaira, de nyugat felé is kinyílik a panoráma, és későbbi túracélunkat, a Hidasi-völgy erdős vidékét is belátjuk. A központi erdők felett a Mecsek nyugati hátai tűnnek elő a Misina tető és a Tubes tömbjével koronázva. A 18. Mecsek legmagasabb pontja nature. század közepén alapított Kisújbánya kaszálóit az erdőtől hódították el a csehországi származású, német telepesek, hogy állataik takarmányát megtermeljék. Az idilli füves gerinc valódi hegyvidéki hangulatot áraszt. Bár a 400 méter körüli csúcsok nem ütik meg a hegyi magasság kritériumát, a bevágódó, erdős völgyek feletti hátak a Kárpátok vonulatait idézik. Szemben velünk a Dobogó, Tolna megye legmagasabb pontja magaslik, melynek mellékcsúcsára, a Cigány-hegy erdős tömbjére rövid, de meredek kaptatóval érkezünk az aszfaltút keresztezése után. A mészkőgerincen kb. száz méteres, jelzetlen sétány vezet a kétezres években épült kilátóhoz, túránk legmagasabb pontjához.

Mecsek Legmagasabb Pontja

díszes csuklyásbagoly), araszolók és szövőlepkék (köztük a tenyérnyi méretű szőrös tölgy-selyemszövő) Halak: fürge cselle, kövi csík (a Völgységi-patakban) Kétéltűek: barna varangy, sárgahasú unka, erdei béka; pettyes és tarajos gőte Hüllők: zöld, fürge, fali és lábatlan gyík (kuszma); erdei és kockás sikló, vízi- és rézsikló; mocsári teknős Emlősök: vaddisznó, aranysakál, muflon, európai dámvad, gímszarvas, borzBarlangokSzerkesztés A hegységben mintegy száz barlang található. A változatos alapkőzeten kialakult mészkőfelszíneket nagyrészt nemkarsztos kőzet borítja; a felszíni mészkő-kibukkanások összterülete csekély. Pöli Rejtvényfejtői Segédlete. Vannak a Mecsekben szurdokvölgyek, sorba rendeződött, tölcsér alakú, mély víznyelők és – kis számban – igazi karsztforrások. A mecseki barlangok többségének járatai szűkek, aknáik kacskaringósak. Általában víznyelőként indulnak, és 20–30 méter után eltömődnek. Ilyen jellegű víznyelők táplálják az Abaligeti-barlangot csakúgy, mint a vízellátásba befogott Orfűi Vízfő-barlangot, a Mánfai-kőlyukat és a Tettye-forrást is.

Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

A valószínűbb az, hogy a magyar "tuba" szóból ered a neve, ami vadgalambot jelent. A "tubes" így azt jelenti, hogy "vadgalambos". A Tubes melletti Kis-Tubes neve épp ezért lehetett Tubica, ami nagyjából azt jelenthette, hogy "kis vadgalambos erdő". Bargyag Azt se tudtuk, hogy a Keleti-Mecsekben van ilyen nevű csúcs, de már azt is tudjuk, hogy mit jelent ez a név. Mecsek - frwiki.wiki. Az ószláv eredetű szó azt jelenti, hogy "zászló", ami arra utal, hogy ott régen hadászati szempontból fontos, kiemelt állomás volt. Bika-domb Patacs mellett található a Bika-domb, mely nyilvánvalóan egy bikáról kapta a nevét. Nem is akármilyen bikáról, hanem a környék tenyészbikájáról, akihez a helyiek rendszeresen vitték teheneiket. Tudjuk, hogy miért. Szószék és Dobogó Még egy bikás néveredet. Az 586 méteres Szószék a Dobogó délkeleti szegélyén található magas sziklatömb. Nevezték ezt a csúcsot az "ördög prédikálószékének" is, mert állítólag egy bika egyszer felrohant ide, és akkorát üvöltött, hogy a közeli völgyek is beleremegtek.

Info az útvonalról: Már rájöttünk, azért, hogy szenvedjünk tekerés közben nem kell a szomszédos ország nagy hegyeit keresnünk. Elég, ha elindulunk a közelünkben lévő Zengőre ami a Mecsek lagmagasabb pontja 682m. Mecsek legmagasabb pontja. A Hegycsúcsig végig turista úton haladhatunk, amit sajnos az idő folyamatossan változtat, van amikor egész jól tekerhető, van mikor a víz által lemosot kövek miatt kényszerülünk leszálni és pár métert tolni. A Zengő hegy az amit bármikor érdemes meglátogatni, minden évszakban gyönyörködhetünk változatoságában. A tetején kilátó fogad amire TILOS felmenni, pedig sajnos csak onnan nyilik szemet gyönyörködtető kilátás.