Kelet Mecsek Élővilága És Történelme - Ppt Letölteni

Szeméremcsont Fájdalom Szülés Előtt
Thursday, 28 March 2024

A valószínűbb az, hogy a magyar "tuba" szóból ered a neve, ami vadgalambot jelent. A "tubes" így azt jelenti, hogy "vadgalambos". A Tubes melletti Kis-Tubes neve épp ezért lehetett Tubica, ami nagyjából azt jelenthette, hogy "kis vadgalambos erdő". Bargyag Azt se tudtuk, hogy a Keleti-Mecsekben van ilyen nevű csúcs, de már azt is tudjuk, hogy mit jelent ez a név. Az ószláv eredetű szó azt jelenti, hogy "zászló", ami arra utal, hogy ott régen hadászati szempontból fontos, kiemelt állomás volt. Mecsek legmagasabb ponta delgada. Bika-domb Patacs mellett található a Bika-domb, mely nyilvánvalóan egy bikáról kapta a nevét. Nem is akármilyen bikáról, hanem a környék tenyészbikájáról, akihez a helyiek rendszeresen vitték teheneiket. Tudjuk, hogy miért. Szószék és Dobogó Még egy bikás néveredet. Az 586 méteres Szószék a Dobogó délkeleti szegélyén található magas sziklatömb. Nevezték ezt a csúcsot az "ördög prédikálószékének" is, mert állítólag egy bika egyszer felrohant ide, és akkorát üvöltött, hogy a közeli völgyek is beleremegtek.

  1. Mecsek legmagasabb pontja

Mecsek Legmagasabb Pontja

Budapest: Műszaki Kiadó. 1985. (a katalógusokban formailag hibás ISBN-nel szerepel) ISBN 963-10-6607-X Hunyadi László. Földtan III – Általános földtörténeti ismeretek. Műszaki Kiadó (1979). ISBN 963-10-2959-x Mesébe illő falucskák a Mecsekben Földrajzportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

A térség falvai: Alsómocsolád Bikal Egyházaskozár Hegyhátmaróc Hosszúhetény Kárász Kisújbánya Köblény Magyaregregy Máza Mecseknádasd Nagypall Óbánya Pécsvárad (város) Püspökszentlászló Szalatnak Szászvár Tófű Váralja Vékény Zengővárkony ZobákpusztaA folklórbanSzerkesztés A Kelet-Mecsekhez számos mese, monda kapcsolódik: boszorkányok, farkasok, átkok, kincskeresők földje. 1816-ban Kárász közelében egy bükkfa gyökerei között tényleg találtak is egy aranyozott misekelyhet, az 1920-as években ugyancsak Kárásznál aranybánya is létesült és a környék évtizedekig vonzotta az aranykeresőket. Mecsek legmagasabb pontja. A kultúrábanSzerkesztés A Kelet-Mecsekben játszódik Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének nyitórésze. Az azonos című film egyes jeleneteit a Márévár közelében forgatták, a történetre utal a vár közelében lévő Gergely-Éva forrás neve is. KirándulóhelyekSzerkesztés A Zengő csúcsa, Hosszúhetény felől útközben a pincefalu és a bárányles népszokás keresztje, a csúcson kilátó és Zengővár romjai. Püspökszentlászló a püspöki kastéllyal, az arborétummal, a templommal és a Szent László-szoborral.