Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

Martello Tejhabosító Ára
Friday, 29 March 2024

A Kelet-Mecsek rengeteg ritka növényfaj mellett számos kis ékszerdoboz-településnek ad otthont, mint amilyen Kisújbánya, Hosszúhetény, Óbánya, Magyaregregy, Zengővárkony, Pécsvárad vagy Püspökszentlászló. A Baranya megye kellős közepén elterülő Mecsek legmagasabb pontja a 682 méteres Zengő. A homokkőből és mészkőből álló hegy a középkorban a Vas-hegy nevet viselte, lábainál és erdeiben pedig több település és irtásfalu is létrejött. A hegy csúcsán sokáig egy, a környező tájtól igencsak elütő beton kilátótorony árválkodott, amelyet 1985-től nyitottak meg a turisták előtt is. Mecsek legmagasabb pontja nature. Szerencsére 2019 második felében sor került a kilátó felújítására, amely acélszerkezetet kapott és magasabb is lett elődjénél, egészen pontosan 22 méter magas és 112 lépcsőfok megmászásával juthatunk fel a tetejére. Az új kilátó átadására 2020 nyarán került sor. A kilátóról tiszta idő esetén beláthatjuk a Dél-Dunántúlt, a Badacsonyt, de megboldogult nagypapám még a Duna habjait szelő hajókat is látni vélte a hegytetőről.

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

2. Váraljai-völgy A N 46° 13, 181' E 18° 21, 850' 541 m [GCDOBO+KEKKERESZT] pontnál keletre térve a felső szakaszán Farkas-ároknak nevezett Váraljai-völgybe jutunk, ahol több forrás, vendégházak, ifjúsági tábor mellett elhaladva ereszkedünk a Völgységközelítés Előrebocsátom: ez egy tipikus "kirándulós" láda, személygépkocsival az év nagy részében fizikailag nem lehet megközelíteni. A javasolt útvonal a leggyorsabb, de számos további lehetőség is van, aszerint, hogy hol folytatódik/végződik majd a túra. Kb. eddig N 46° 12, 891' E 18° 21, 536' 476 m [GCDOBO+PARKOLO_LAKKERI] illik/lehet autóval jönni. Innen a (K+), majd a (S) turistajelzés mentén kb. Mecsek legmagasabb pont a mousson. 130 m-re megközelíthető a csúcs. Innen N 46° 13, 582' E 18° 21, 560' 580 m [GCDOBO+OSVENY] ösvény vezet a csúcsra, a kopjafához. (Köszönet rottynak a koo-ért. ) Autóbusszal legjobban úgy közelíthető meg, hogy valamelyik Zobákpuszta és Magyaregregy között közlekedő járattal Komló, Várvölgy megállóhelyig utazunk, majd végig felsétálunk a Vár-völgyön a Pásztor-forrásig és addig követjük a (P) jelzést, amíg a (S) jelzésig nem jutunk.

Az, hogy 700 méteren, azaz Baranya legmagasabb pontján állunk, a szomszédos Hármas-hegyre (603 méter) lepillantva érzékelhető leginkább.

Mecsek Legmagasabb Pont A Mousson

A Dél-Duntántúl legnagyobb kiterjedésű egybefüggő természeti területe a Mecsek-hegység. A domináns alapkőzet a mészkő, a nyugati részen, a Jakab-hegy környékén pedig a hommokő. A területre az illír erdőtípusok (bükk és gyertyános-tölgyes) jellemzőek, de a változatos felszín és vízrajz rengeteg intrazonális kis élőhelyfoltot eredményez. Vannak itt bokorerdők, hárs-juhar törmelékelejtő- és szurdokerdők. A Mecsek a különleges illír erdők menedéke, legnagyobb részt cseres-kocsánytalan tölgyesek találhatók itt, viszonylag kicsi a tájidegen fafajok aránya. A Zengő 682 méteres csúcsára építenek új, hétszintes kilátót a Mecsekben | CsodalatosMagyarorszag.hu. A terület ezen kívül hazánk egyetlen bánáti bazsarózsa-állományával büszkélkedhet. A mészkőhegységek belsejében csodálatos barlangok formálódnak, amelyek egyben fontos denevérélőhelyek is. A meredek lejtők kopár sziklakibúvásain mindkét alapkőzettípus megfigyelhető. A mészkövet sok helyütt füves-cserjés sztyepek borítják. A hegylábi vidék száraz gyepekkel, bozótos-erdős mozaikokkal borított. A változatos élőhelyfoltok rendkívüli fajgazdagságnak teremtenek otthont.

Körülbelül 4 kilométeres, másfél órás, nem túl megerőltető séta után érünk fel a csúcsra, illetve a két évvel ezelőtt átadott új kilátóhoz, amelyet a régi geodéziai torony köré-fölé építettek. Itt egy tábla emlékeztető a 2004-es zengőhegyi csatára. Ez egyike volt azoknak a ritka eseteknek, amikor a környezetvédők győztek. Mecsek legmagasabb pontja. Pedig az ellenfél nem volt akárki: a NATO tervezett ide lokátort, de helyi környezetvédők és Greenpeace-aktivisták ezt megakadályozták. Ha arra járunk, képzeletben emeljük meg kalapunkat előttük: ha nincsenek ők, most szögesdrót van itt és nem kilátó. Akinek tériszonya van, először kicsit kellemetlenül érzi magát odafenn Ez utóbbi hét emeletnyi, 22 méter magas, a felső két szint már a fák felett van, így pazar kilátás nyílik az egész Dél-Dunántúlra. Egészen biztos, hogy jó pár másodpercig szóhoz sem jutunk a látványtól. Már csak azért sem, mert nemcsak a Zengő esik ki a turizmus főútvonalaiból, de az innen készült fotók is ritkák, így a szemnek újdonság a panoráma, amelynek legizgalmasabb része talán a szomszédos Hármashegy (603 méter), amely még a Zengőnél is titokzatosabb hely.

Mecsek Legmagasabb Pontja

A pécsieknek és a Pécsre látogatóknak a Mecsek kitűnő és szinte megkerülhetetlen túraparadicsom. Megannyi hegyén és csúcsán sok-sok természetbarát kirándul nap mint nap, ugyanakkor a bámulatos kilátás, a gyönyörű erdő, a remek időjárás elvonja a figyelmünket arról, hogy alapvetően nem is igazán tudjuk, hogy honnan ered ezeknek a kisebb-nagyobb hegyeknek a neve. Miért Mecsek a Mecsek, mitől Árpádtető az Árpádtető? hirdetés Mecsek Értelemszerűen a Mecsekkel kell kezdenünk. Sokáig élt egy magyarázat, miszerint a Mecsek egy török eredetű szó, ami tornyot, erődöt, vagy várat jelent, ugyanakkor ez az elmélet Klemm Antal 1933-as tanulmánya óta már nem állja meg a helyét. G-Portál. A szerző szerint ugyanis azért nem lehet török eredetű a név, mert már a török hódoltság előtti időben is Mecseknek nevezték a hegyet. Klemm szerint a név magyar eredetű, és a "meszes" szóból ered, és feltehetően a "meszes hegy" elnevezésből alakult ki. A Mecsekben van pár szép nagy csúcs Ennek bizonyítéka lehet az is, hogy a törökök előtt is említették a baranyai Mecske községet, de más meszes hegyeket és dombokat is neveztek Mecseknek Tolna megyében, vagy épp a Bakonyban.

Különlegesek a Babás szerköveknél a permi vörös homokkővében mállással kialakult üintén nem szokványos módon alakult ki a miocén mészkőben szivárgó vízek hatására kialakult Füstös-lik.