Mecsek Legmagasabb Pontja

Big Time Rush Nézz Sorozatokat
Saturday, 20 April 2024

A Kelet-Mecsek rengeteg ritka növényfaj mellett számos kis ékszerdoboz-településnek ad otthont, mint amilyen Kisújbánya, Hosszúhetény, Óbánya, Magyaregregy, Zengővárkony, Pécsvárad vagy Püspökszentlászló. A Baranya megye kellős közepén elterülő Mecsek legmagasabb pontja a 682 méteres Zengő. A homokkőből és mészkőből álló hegy a középkorban a Vas-hegy nevet viselte, lábainál és erdeiben pedig több település és irtásfalu is létrejött. A hegy csúcsán sokáig egy, a környező tájtól igencsak elütő beton kilátótorony árválkodott, amelyet 1985-től nyitottak meg a turisták előtt is. Szerencsére 2019 második felében sor került a kilátó felújítására, amely acélszerkezetet kapott és magasabb is lett elődjénél, egészen pontosan 22 méter magas és 112 lépcsőfok megmászásával juthatunk fel a tetejére. Az új kilátó átadására 2020 nyarán került sor. A kilátóról tiszta idő esetén beláthatjuk a Dél-Dunántúlt, a Badacsonyt, de megboldogult nagypapám még a Duna habjait szelő hajókat is látni vélte a hegytetőről.

  1. Mecsek legmagasabb pontja nature
  2. Mecsek legmagasabb pontja

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

A hagyomány szerint Szent László király is szívesen vadászott erre, emlékét a kastély mögötti dombon emelt szobor őrzi. 3 / 31 A faluból délkelet felé, a Zengőre (682 m) indultunk. A sárga sávról kis kitérővel érhető el a hosszúhetényi Mária-kegyhely, mely a nagy forgalmú búcsújáró helyekkel ellentétben csendes találkozást ígér a Szűzanyával. A Mecsek legmagasabb csúcsára elég fárasztó a séta, kimerülten rogytunk le a Zengővár romjára. Szerencsére a nemzetközi visszhangot is kiváltó NATO-lokátor építésének terve meghiúsult, a Zengő érintetlenségét a természetvédő mozgalmak megóvták. 4 / 31 Az impozánsnak éppen nem nevezhető, beton kilátótorony geodéziai mérőtoronynak épült, de hamarosan megnyitották a turisták előtt is. A veszélyt jelző táblára fittyet hányva kapaszkodtunk fel a létrán, hogy elénk táruljon a várva-várt mecseki panoráma. A magasba emelkedő fák csorbítják a kilátás szépségét, ezért kissé csalódottan indultunk lefelé a hegyről. 5 / 31 A pécsváradi Dombay-tótól induló Bazsarózsa Tanösvény utolsó tájékoztató tábláján olvasható a hegy kincséről szóló monda, amely a fájdalomtól zúgó Zengő elnevezésével is kapcsolatos.

Mecsek Legmagasabb Pontja

Püspökszentlászló, parkoló (354 m) Koordináták: DD46. 187217, 18. 358178 DMS46°11'14. 0"N 18°21'29. 4"E UTM34T 296131 5118241 w3w ///szökőégújító. kajakok Mutasd a térképen Itiner: Püspökszentlászló utcáján a K◼ jelzést követjük a püspöki kastély bejáratáig. A kastélybejárattal szemben balra, a Házastársak útjának tanösvényjelzésére térünk. A S jelzésre csatlakozva szeljük át a Miske-tetőt, és felkaptatunk a Cigány-hegy oldalára. Jelzetlen úton teszünk rövid kitérőt a kilátóhoz. Visszatérünk a jelzett útra, és a S jelzést követjük tovább. Rövidesen egy elágazásban balra fordulunk a K+ jelzésre. Az aszfaltúttól már a K jelzést követjük (jobbra) a Hidasi-völgybe. Egy rétnél balra, a Z+ jelzésre fordulunk, ami Pusztabányára vezet. Pusztabányáról a túloldalt, a K▲ jelzésen ereszkedünk le a Kis-Tóti-völgyön át vissza Püspökszentlászlóra, a parkolóhoz. A túra részletes leírása: Kastélyt rejtő arborétum Püspökszentlászló alsó végéből, a parkolótól takaros porták, rendben tartott parasztházak között indulunk a K◼ jelzést követve a püspöki kastélyhoz.

Ez a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel magasabb, ezzel a lombkoronaszínt felett nyílik meg a kilátás. A munkaterületet 2019. november 28-án adták át a kivitelezőnek. A kivitelezés ideje alatt a hegycsúcs munkaterületnek minősül, így tilos lesz a területre belépni. Mai fotóinkon jól látszik, hogy a terület már körbe van kerítva, fotó © Csodálatos Magyarország A Zengő-hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére 162, 9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Pécsvárad Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján. Néhány mai (2019. december 9. ) drónfotó a csodálatos Zengőről: