Mecsek Legmagasabb Pontja

Szép Kártya Sportbolt Budapest
Thursday, 25 April 2024

Mecsek Mecsek magyarországi elhelyezkedése. FöldrajzMagasság 682 m, Zengő Tömeges A Dunántúl dombjai Terület 500 km 2 AdminisztrációOrszág Magyarország Vidék Dél-Dunántúl Megyék Baranya, Tolna A Mecsek ( Magyarország: Mecsek [mɛtʃɛk]; német: Metscheck; horvát: Meček; Szerb: Мечек) egy hatalmas hegy és északra található Pécs a dombok Dunántúl. A legmagasabb pontja a Zengő (682 m). Mecseki táj.

  1. Mecsek legmagasabb pontja nature
  2. Mecsek legmagasabb pontja
  3. Mecsek legmagasabb pont a mousson

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

A Mecsek középhegység Magyarországon a Dél-Dunántúlon, Pécsről északra. A legmagasabb csúcsa a Zengő, amelynek magassága 682méter. A Mecsek három részre tagolható: Kelet-Mecsek Közép-Mecsek Nyugat-Mecsek Földrajza: A hegység körülbelül 500 négyzetkilométernyi területet fed ország többi részéhez viszonyítva gazdag ásványkincsekben (többek közt uránban is). Déli határa a Pécsi-félmedence, észak-északkeleti a Völgységi-patak és az Ófalui-völgy, északnyugati a Dombóvár-Szentlörinc törésvonal, keleten pedig a Duna ártere. Legmagasabb pontjai: Zengő(682m), Tubes(611m), Hármas-hegy(604m), Dobogó(594m), Jakab-hegy(592m), Szószék(586m), Szamár-hegy(564m) A klíma vegyes jelleget mutat, elemi részben mediterránok, részben kontinentálisak. A tájra húsz-harminc olyan növényfaj is jellemző, amely nem él a Kárpát-medence más részein. Mecsek legmagasabb pont a mousson. Geológiája: Szigethegység a Variszkuszi-hegységrendszer maradványa, északkeleti-délnyugati irányú ősi vonulatokkal. Lemeztektonikailag a kunsági egységhez tartozik. Nyugati karsztosodott része főleg triász kori mészkőből és perm-triász vörös homokkőből áll, a keleti rész főleg jura, kisebb részben kréta kori, helyenként urántartalmú kőzetekből.

Mecsek Legmagasabb Pontja

A völgyekben természetközeli patakmedrek, kisebb tavak és más, vízhez kötődő élőhelyfoltok találhatók. Pécs közelében nagyobb, benádasodott halastavak is fekszenek. Mecsek legmagasabb pontja ember. Védettség, státusz Terület státusza a Natura 2000 hálózaton belül Különleges Madárvédelmi Terület Természetvédelmi célkitűzések Általános célkitűzések: A Natura 2000 terület természetvédelmi célkitűzése az azon található, a kijelölés alapjául szolgáló fajok és élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, helyreállítása, valamint a Natura 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot és a kedvező természetvédelmi állapottal összhangban lévő gazdálkodás feltételeinek biztosítása. Fő célkitűzések: Az erdei élőhelyeken a termőhelyi viszonyoknak megfelelő, természetközeli, a honos társulásoknak megfelelő fafajösszetételű, őshonos fafajokból álló, többkorú, a társulásra jellemző aljnövényzetű erdő kialakulásának elősegítése. Idős faegyedek, állományok kímélete. Megfelelő mennyiségű fekvő és lábon álló holt faanyag biztosítása.

Mecsek Legmagasabb Pont A Mousson

A Bodai Agyagkő képződési környezetének rekonstrukciója A Bodai Agyagkőre települő Kővágószőlősi Homokkő 150–1200 m közötti horizontális vastagságváltozása is a félárokszerkezetet tükrözi. Lerakódása rövid ideig a kora-triászban is folytatódott (Tótvári Homokkő Tagozat). Folyóvízi ciklusok építik fel, amelyekben a durvaszemcsés medri konglomerátumokat és homokköveket finomszemű ártéri üledékek követik. Mecsek legmagasabb pontja. A lerakódott üledék szemcséi között áramló felszín alatti víz a gránitos és riolitos lepusztulási területen kioldott urán komplex-ionjait szállította, amelyek redukáló (szerves anyagot tartalmazó) rétegekhez érve oldhatatlan vegyületként kicsapódtak. Ez az évmilliókig tartó folyamat eredményezte a roll-típusú üledékes uránérc kialakulását, amely a Kővágószőlősi Formáción belül a reduktív szürke homokkő (Kővágótöttösi Homokkő Tagozat) és az azt fedő, oxidált, vörös homokkő (Cserkúti Homokkő Tagozat) határán dúsul. Az uránércet csaknem ötven évig bányászták a Nyugat-Mecsekben. A csökkenő világpiaci ár és az egyre költségesebb termelés miatt 1998-ban befejezték a kitermelést.

Különlegesek a Babás szerköveknél a permi vörös homokkővében mállással kialakult üintén nem szokványos módon alakult ki a miocén mészkőben szivárgó vízek hatására kialakult Füstös-lik.