Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

Én Kicsi Tescóm
Friday, 26 April 2024

A Zengőn álló 22 méter magas, hét emeletes kilátó Baranya legmagasabb pontja, ahonnan tökéletes körpanoráma nyílik a Dél-Dunántúlra. Az építmény nem szép. A geodéziai mérőtorony betonhengerét egy barnára mázolt gerendákból hegesztett vasszerkezet öleli körbe. Alulról leginkább egy toronyház benyomását kelti. Láthatóan a biztonsági és fenntarthatósági szempontok győzedelmeskedtek az esztétikai elgondolások felett. Ritkán készül hasonló építmény a Mecsekben, így talán érdemes lett volna hangsúlyt fektetni a külalakra is, hisz önmagában a kilátó is lehetne látványosság. Erről a lehetőségről a tervezők lemondtak, így a show-t a hegycsúcsról élvezhető látványnak kell elvinnie. Ebből a szempontból a torony hibátlan! KELET MECSEK élővilága és történelme - ppt letölteni. A 22 méter magas, hét szintes építmény tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni. A Zengő megmászása után ez nem olyan könnyű feladat. Főleg a tériszonyosok lehetnek bajban. Ottjártunkkor többen visszafordultak a legfelső szintek elérése előtt, mások néhány perc után inkább lejöttek a szédítő magasból.

Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

A valószínűbb az, hogy a magyar "tuba" szóból ered a neve, ami vadgalambot jelent. A "tubes" így azt jelenti, hogy "vadgalambos". A Tubes melletti Kis-Tubes neve épp ezért lehetett Tubica, ami nagyjából azt jelenthette, hogy "kis vadgalambos erdő". Bargyag Azt se tudtuk, hogy a Keleti-Mecsekben van ilyen nevű csúcs, de már azt is tudjuk, hogy mit jelent ez a név. Az ószláv eredetű szó azt jelenti, hogy "zászló", ami arra utal, hogy ott régen hadászati szempontból fontos, kiemelt állomás volt. Bika-domb Patacs mellett található a Bika-domb, mely nyilvánvalóan egy bikáról kapta a nevét. Nem is akármilyen bikáról, hanem a környék tenyészbikájáról, akihez a helyiek rendszeresen vitték teheneiket. Mecsek legmagasabb ponta delgada. Tudjuk, hogy miért. Szószék és Dobogó Még egy bikás néveredet. Az 586 méteres Szószék a Dobogó délkeleti szegélyén található magas sziklatömb. Nevezték ezt a csúcsot az "ördög prédikálószékének" is, mert állítólag egy bika egyszer felrohant ide, és akkorát üvöltött, hogy a közeli völgyek is beleremegtek.

A Mecseki-egység területén kialakult hegység fő tömege a mai mecseki területtől délebbre helyezkedett el. A középső-krétától a kora-miocénig tartó lepusztulás során a hegységközi medencékben is felhalmozódott törmelék, ilyen maradt fenn a paleogénből Szigetvár és Szentlőrinc környékén. A miocénben a mai Kárpátok mentén zajló lemeztektonikai folyamatok (a Magura-óceáni lemez maradékának szubdukciója, azaz az európai lemez alá bukása) következtében a terület ismét üledékgyűjtővé vált és andezitvulkanizmus indult. Mecsek legmagasabb pont a mousson. A törmelékes üledékképződés anyagát a folyók délről, a mai Görcsönyi-hátság és Dráva-medence területének kiemelt, hegységi területéről szállították, majd további süllyedéssel a mai Mecsek területének nagy részét sekélytenger borította el. Ennek nyomát mészkövek őrzik. Néhol nagyobb vízmélység is kialakult, ezekben a medencékben finomtörmelékes anyag rakódott le. Amikor a lemezmozgások következtében a Dinaridák és Kárpátok kiemelkedése megszüntette az üledékgyűjtő tengeri kapcsolatát, először csökkentsósvízi (újabb vélemények szerint túlsósvízi) faunával jellemzett mészkő keletkezett, majd kialakult a süllyedő Pannon-medence egészére kiterjedő, édesvizű Pannon-tó.