Mecsek Legmagasabb Pontja

Autógumiból Készült Tárgyak
Wednesday, 24 April 2024

Természetes erdőszegélyek kialakítása  A terület jelölő erdőállományaiban a közösségi jelentőségű és az élőhelyre jellemző fajok megőrzése érdekében a fajok ökológiai igényeihez igazodó szerkezeti jellemzők fenntartása, illetve kialakítása, a fokozottan védett fészkelő madárfajok esetében (pl. fekete gólya) pufferzóna kijelölése. Kijelölés alapjául szolgáló fajok, élőhelyek = Terület jelentősége a fajvédelem szempontjából Az országos állományhoz viszonyított arány A: 100% >= p > 15%, B: 15% >= p > 2%, C: 2% >= p > 0%, D: nem jelentős, előfordul Fajok Ajánlott idézés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Natura 2000 adatbázis: Mecsek. Letöltés dátuma: 2022-04-21 A honlapon felhasznált térképi és egyéb adatok tájékoztató jellegűek. Mecsek legmagasabb pontja ember. Hivatalos adatokkal a Fölművelésügyi Minisztérium és az EU Bizottságának Környezetvédelmi Főigazgatósága rendelkezik. Minden jog fenntartva © 2022

Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

A főegység három részre tagolt: a Mecseki-, a Villány–Bihari- és a Békés–Kodrui-egységre. A Mecsek a Mecseki-egység névadója, annak egyetlen magyarországi felszíni megjelenése. A hegység területének fejlődéstörténete négy nagy szakaszra osztható, amelyeken belül további fázisok különíthetők el. Mecsek legmagasabb pontja nature. Ezeket a mellékelt táblázat tartalmazza. Kiolvasható az egyes formációk képződésének ideje/időtartama, környezete (fáciese) is, vastagságukat pedig a formációnév utáni szám jelzi (méterben). A Mecsek litosztratigráfiája a fejlődéstörténeti egységekkel, a süllyedésgörbe és az üledékképződési sebesség feltüntetésével A Mecsek vázlatos földtani térképe A kristályos aljzat (Mórágyi Komplexum) a variszkuszi hegységképződés idején alakult ki. A hegység felső részét alkotó ópaleozoos üledékek a karbon és kora-perm során lepusztultak, így a permben meginduló szárazföldi (folyóvízi, tavi) üledékek a Variszkuszi-hegység gyökérzónájából felszínre került metamorf és mélységi magmás kőzetekre települnek. A rétegsorban megtalálható a permi riftesedésre (a kontinenslemez feldarabolódásának megindulására) utaló riolitvulkanizmus terméke is.

Ennek oka talán az, hogy a szerkezet teljesen "átlátható". A szintek járófelületei és a lépcsők rozsdamentes acélhálóból, a körbefutó palánk perforált corten-acélból készült. Az átláthatóság főként lefelé lehet meglepő, mert nem látszik jól a következő lépcsőfok. Ugyanakkor a szerkezet rendkívül stabilnak és tartósnak tűnik. Mecsek legmagasabb ponta delgada. A Zengő csúcsán méretes fák állnak, elég közel a toronyhoz, így az alsóbb szinteken járva kicsit olyan, mintha egy lombkorona-sétányon jutnánk egyre feljebb. Az ötödik szinten már láthatunk valamit a tájból, a hatodikról szépen látszik a Misina csúcsa a Tv-toronnyal, de a teljes körpanoráma a legfelső kilátószintről élvezhető csak igazán. Erősen párás, kora esti időpontban jártunk fent, így Pécs és a Mecsek középső része – beleértve Komlót – nehezen volt kivehető. Délen szépen rajzolódott ki a Villányi-hegység, és némi igyekezettel érzékelhető volt a Duna kanyarulata Mohácsnál. A keleti és északi kilátás is káprázatos a Réka-völggyel és a Dobogó tömbjével (594 méter), tiszta időben biztosan jól mutatnak a Balaton-felvidéki tanúhegyek, hiszek a Jakab-hegy közel 100 méterrel alacsonyabb északi irtásairól is látszani szoktak a Badacsony környéki csúcsok.