Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

Se Chol Vérkép
Thursday, 25 April 2024

A Zengőn álló 22 méter magas, hét emeletes kilátó Baranya legmagasabb pontja, ahonnan tökéletes körpanoráma nyílik a Dél-Dunántúlra. Az építmény nem szép. A geodéziai mérőtorony betonhengerét egy barnára mázolt gerendákból hegesztett vasszerkezet öleli körbe. Alulról leginkább egy toronyház benyomását kelti. Láthatóan a biztonsági és fenntarthatósági szempontok győzedelmeskedtek az esztétikai elgondolások felett. Ritkán készül hasonló építmény a Mecsekben, így talán érdemes lett volna hangsúlyt fektetni a külalakra is, hisz önmagában a kilátó is lehetne látványosság. Erről a lehetőségről a tervezők lemondtak, így a show-t a hegycsúcsról élvezhető látványnak kell elvinnie. Ebből a szempontból a torony hibátlan! A 22 méter magas, hét szintes építmény tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni. Mecsek legmagasabb pontja nature. A Zengő megmászása után ez nem olyan könnyű feladat. Főleg a tériszonyosok lehetnek bajban. Ottjártunkkor többen visszafordultak a legfelső szintek elérése előtt, mások néhány perc után inkább lejöttek a szédítő magasból.

Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

Védett növények még egyebek között a leánykökörcsin, a majomkosbor, a baranyai peremizs, a nagyezerjófű és a magyar zergevirág. Aki ezek után kedvet kapott a túrázáshoz, ragadjon túrabakancsot és látogassa meg ezt a természeti és kulturális értékekben bővelkedő, szépséges tájat! Írta: Méhes Judit Fotók: Fischer Bernadett Részletek Megjelent: 2021. március 18.

Az Ófalui és Helesfai Szerpentinit testek a Variszkuszi-óceán bazaltos aljzatából származó, átalakult fragmentumok – takaróroncsok. III. Lepusztulási időszakSzerkesztés A karbon időszak nagy részében és még a perm elején is a terület mintegy 50 millió évig kiemelt, lepusztuló helyzetben volt, a Mecsekben nem ismerünk képződményeket ebből az időszakból. A hegységképződés során kiemelkedett rétegsor egészen a metamorf-magmás gyökérzónáig lepusztult, csak a már említett takaróroncsokban maradtak meg felismerhetően korábbi, kevésbé metamorfizált kőzetek. IV. Turista Magazin - A Kelet-Mecsek legmagasabb csúcsai között. a) Molassz üledékképződés és kontinentális rift vulkanizmusSzerkesztés A kora-permben dilatációs (széthúzó) erőhatások érvényesültek, a terület süllyedésnek indult, félárokszerkezet alakult ki. A klíma változása és a tektonikai tagolódás okozott időnként változást a szállított üledékanyag mennyiségében, szemcseméretében, szervesanyag-tartalmában, oxidáltsági viszonyaiban. A kezdetben lerakódott Korpádi Homokkő folyóvízi üledéksorának törmeléke elsősorban metamorf és gránit jellegű kőzetekből származik.