Mecsek Legmagasabb Pontja

Gyújtáskapcsoló Betét Hibák
Wednesday, 24 April 2024

Következő 10 cikkElőző 10 cikk A Zengő Nagy Gábor A Zengő a hosszúhetényi szőlőskertek felől (fotó: Fazekas, 2006. szeptember) A 682 méter magas Zengő a Dél-Dunántúl és így természetesen a Mecsek legmagasabb csúcsa. Ebből is adódik kiemelt tájképi jelentősége. Mecsek legmagasabb pontja. Sajnos ha délről tekintünk a Mecsek vonulatára, szinte már minden jelentős csúcson találunk valamilyen emberi beavatkozás hatására keletkezett, legtöbbször jelentős magasságú építményt (Jakab-hegy, Tubes, Kis-Tubes, Misina, Árpád-tető, Hármas-hegy, Templom-hegy). Ezért is lenne fontos, hogy a Zengő tájesztétikai vonatkozásban is érintetlen maradjon. Védelemre várva A Nyugati-Mecsek természeti kincsei Az 1891-ben Pécsett megalakuló Mecsek Egyesület célkitűzései között elsődleges szempont volt a filoxéra-járvány következtében kipusztult szőlővidék gazdasági és turisztikai hasznának pótlására a város számára új bevételi forrás megteremtése. Ezt akkor a "szőlőhegy határán túl, az öreg Mecsek belsejébe" vezető turistautakkal, kilátók létesítésével, tehát a hegység ismeretlenségből való feltárásával képzelték el.

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

A Jakab-hegy impozáns látvány A hegy meredek déli oldalát jellegzetes színű, vörös permi homokkő alkotja, amelyből a víz és a szél munkája különleges szirteket, kőtornyokat formált, a pécsiek számára sokat jelentő Babás-szerköveket és a Zsongor-követ, melyekhez a néphagyomány több mondát kapcsolt. Az itt épült földsánc és halomsírok pedig szintén komoly múltra tekintenek vissza. ( – Forrás: Pécs Lexikon, baranyatermeszetbará,, Keresztnevek Enciklopédiája) Tetszik!

[3] FöldrajzSzerkesztés A Mecsek 545 négyzetkilométernyi területéből a voltaképpeni hegyvidék 335 km2. A Kelet-Mecsek rejtett kincsei - Miért zeng a Zengő?. Ásványkincsekben hazai viszonylatban gazdagnak mondható – főleg a mészkő, szén és uránérc készletei jelentősek. Délen a Pécsi-síkság, északkeleten a Völgység, nyugaton a Zselic határolja. [2] FelosztásSzerkesztés A hegység morfológiailag három részre, a Keleti-Mecsekre, a Középső-Mecsekre és a Nyugati-Mecsekre, geológiailag két félre, a Nyugati-Mecsekre és a Keleti-Mecsekre tagolható.

Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

Természetes erdőszegélyek kialakítása  A terület jelölő erdőállományaiban a közösségi jelentőségű és az élőhelyre jellemző fajok megőrzése érdekében a fajok ökológiai igényeihez igazodó szerkezeti jellemzők fenntartása, illetve kialakítása, a fokozottan védett fészkelő madárfajok esetében (pl. fekete gólya) pufferzóna kijelölése. Kijelölés alapjául szolgáló fajok, élőhelyek = Terület jelentősége a fajvédelem szempontjából Az országos állományhoz viszonyított arány A: 100% >= p > 15%, B: 15% >= p > 2%, C: 2% >= p > 0%, D: nem jelentős, előfordul Fajok Ajánlott idézés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Natura 2000 adatbázis: Mecsek. Mecsek - frwiki.wiki. Letöltés dátuma: 2022-04-21 A honlapon felhasznált térképi és egyéb adatok tájékoztató jellegűek. Hivatalos adatokkal a Fölművelésügyi Minisztérium és az EU Bizottságának Környezetvédelmi Főigazgatósága rendelkezik. Minden jog fenntartva © 2022

8 / 31 A Hárs-tetőről (545 m) az Üvegesek útján egészen Pusztabánya tisztásáig ballagtunk tovább. A kulcsosház és vadászház melletti rét csendes, pedig padok és tűzrakó hely jelzik, hogy időnként nagy a forgalma. Ma már csak ipartörténeti emlék az az üveghuta, melyet az előző századokban még aktívan használtak a betelepült német üvegfúvók. A Püspökszentlászlóra visszavezető kék háromszög mentén található források (Daragói-Nagy-forrás, Bába-kút) vizét a vízmű hasznosítja, ezért azok frissítő erejét a körbekerítés miatt nem élvezhettük. Végül a Kis-Tóti-völgy csörgedező patakjának énekét hallgattuk. Újabb, mesebeli virágos réten átszelve értük el az egyutcás falut. Mecsek legmagasabb ponta delgada. Szöveg és fotók: dr. Kocsis Tünde Ha te is szeretnéd megosztani a többiekkel a túrázás közben szerzett élményeidet, jelentkezz cikkíró pályázatunkra, és nyerj értékes nyereményeket! Forrás:

Mecsek Legmagasabb Pontja

A Szalatnaki Agyagpalának elnevezett rétegekből kora-szilur conodonta és graptolites fauna ismert, tehát ez az összlet az egyetlen bizonyítható képviselője a kaledóniai ciklusnak. A közepes metamorfózison átesett – az Ófalui Formációcsoportba sorolt – üledékes kőzetek korát és képződési környezetét már nem lehet meghatározni, a Variszkuszi(Rheic)-óceán bezáródását megelőzően és a kollízió során képződött karbonátok és molassz törmelékes üledékek átalakulásával keletkezhettek. II. Variszkuszi hegységképződés, metamorfózis, kiemelkedésSzerkesztés A variszkuszi hegységképződés alsó-karbon, szudétai szakaszában, 330–350 millió éve alakult ki a terület kristályos aljzata, jelentős tömege gránit, jellemzően monzogránit összetételű (Mórágyi Komplexum). Anyakőzete bázisos és savanyú vulkanitbetelepüléses grauvakke(wd) és finomtörmelékes sorozat volt. Mecsek legmagasabb pontja nature. A variszkuszi hegységképződés során kifejlődött, oldalelmozdulásos Mecsekalja diszlokációs övben tektonikus megabreccsát (szerkezeti mozgások során összekeveredett, több tíz vagy száz méteres, különböző kőzetblokkokból álló törmeléket) alkotó fillit, mészkő, gneisz, metahomokkő, amfibolit, metavulkanit és szerpentinit összefoglaló neve Ófalui Formációcsoport.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk