Mecsek Legmagasabb Pontja

Mol Gázolaj Ár
Monday, 22 April 2024

A Kelet-Mecsek vagy Keleti-Mecsek egyike a Mecsek hegység három fő tömbjének. Nagyjából a Magyaregregy, Komló, Hosszúhetény, Pécsvárad és Mecseknádasd határolta területen fekszik, jórészt Baranya megyében, de átnyúlik Tolna megyébe is. Legmagasabb pontja – és egyben a Mecsek legmagasabb csúcsa a 682 méteres Zengő. A Zengő 682 méteres csúcsára építenek új, hétszintes kilátót a Mecsekben | CsodalatosMagyarorszag.hu. Gyakorlatilag egész területe védett - a Hidasi-völgy és környéke, illetve a Kisújbánya és Óbánya közti völgy és környéke fokozottan védett - a 2007-ben 30 éves Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része. A kisrégiót valamikor Hegyhátnak is nevezték, bár ezt kisebb területre értették a Zengő hegy környékén, mint a Kelet-Mecsek. Néha a Kelet-Mecsekhez sorolják a Mórágy-Geresdi röghegységet - vagy más néven Baranyai röghegységet - is, amelynek egymilliárd éves gránitja Magyarország legöregebb kőzete. [1]A magyar falusi turizmus hagyományos területe: a második világháború előtt indult falusi vendéglátást az 1990-es évek-ben újraélesztették és a kisrégió falvai ma sok szálláshelyet és szerteágazó szolgáltatásokat kínálnak az idelátogatóknak.

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

Ha belegondolunk, a Mecsek hegység legmagasabb és leghíresebb csúcsainak neve igencsak furcsán csengenek, némelyik nem is hangzik magyarul, némelyik mögött pedig mintha egy-egy izgalmas történet bújna meg. A Pé portál utánanézett, hogy honnan eredhetnek a helyi csúcsok nevei. A Mecsek és a Misina Ha már a mecseki csúcsokról lesz szó, érdemes egy pillantást vetni magára a Mecsek névre is, hiszen a pécsiek legnagyobb része nem feltétlenül tudja, hogy a mindennapi életüket meghatározó hegység neve mit is jelent, honnan is jön. A Mecsek legmagasabb csúcsa - Cycling Route - 🚲 Bikemap. Sokak szerint a Mecsek név nem is magyar eredetű, pedig ez nem így van. A név a magyar Mihály régies alakjának rövidült formájából ered, annak is egy becézett változatából. A Mikhált ugyanis Miknek és Meknek is rövidítették, amihez hozzátoldották a régies -cse kicsinyítőképzőt. Így lett a Mikcséből és a Mekcséből Mecsek, ami tehát azt jelenti, hogy Mihályka. Hogy miért pont Mihály, azt csak találhatni lehet, de feltehetően arról a Mihály nevű emberről van szó, akinek a hegyen réges-régen nagy termőföldjei voltak.

Mecsek Legmagasabb Pontja Ember

1981. Dobogó - Tolna teteje (GCDOBO)A szomszéd csúcsról nézve Egy szelet Völgység Közel a csúcs Tolna teteje Kreativitás magasfokon:-) Primitív emberek logbookja:-( A rejtek Szélesség N 46° 13, 558' Hosszúság E 18° 21, 663' Magasság: 593 m Megye/ország: Tolna Térképen: TuHu - OSM GMaps Koordináták letöltése GPS-be Közeli ládák Közeli pontok Elhelyezés időpontja: 2008. 03. 10 16:10 Megjelenés időpontja: 2008. 10 19:08 Utolsó lényeges változás: 2019. 05. 03 13:29 Rejtés típusa: Hagyományos geoláda Elrejtők: Fairy Ládagazda: FairyNehézség / Terep: 2. 0 / 3. 5 Úthossz a kiindulóponttól: 3600 m Megtalálások száma: 302 + 1 jelszó nélküli + 3 egyéb, grafikon Megtalálások gyakorisága: 0. Mecsek legmagasabb ponta delgada. 4 megtalálás hetente WAP ON 13. 5* 18. 5* 6cm láda egy bükk tövében. WAP OFFBevezető Tolna megye nevét hallva többnyire kisebb-nagyobb dombok jutnak az ember eszébe. Pedig egy kis község, Váralja festői völgye benyúlik egészen a Kelet-Mecsek szívéig. A völgy végén pedig egy közel 600 méter magas hegy emelkedik: a Dobogó, Tolna jtés A csúcson álló kopjafától kb.

Mecsek Legmagasabb Pont A Mousson

A Bodai Agyagkő képződési környezetének rekonstrukciója A Bodai Agyagkőre települő Kővágószőlősi Homokkő 150–1200 m közötti horizontális vastagságváltozása is a félárokszerkezetet tükrözi. Lerakódása rövid ideig a kora-triászban is folytatódott (Tótvári Homokkő Tagozat). Folyóvízi ciklusok építik fel, amelyekben a durvaszemcsés medri konglomerátumokat és homokköveket finomszemű ártéri üledékek követik. A lerakódott üledék szemcséi között áramló felszín alatti víz a gránitos és riolitos lepusztulási területen kioldott urán komplex-ionjait szállította, amelyek redukáló (szerves anyagot tartalmazó) rétegekhez érve oldhatatlan vegyületként kicsapódtak. Ez az évmilliókig tartó folyamat eredményezte a roll-típusú üledékes uránérc kialakulását, amely a Kővágószőlősi Formáción belül a reduktív szürke homokkő (Kővágótöttösi Homokkő Tagozat) és az azt fedő, oxidált, vörös homokkő (Cserkúti Homokkő Tagozat) határán dúsul. Mecsek legmagasabb pont a mousson. Az uránércet csaknem ötven évig bányászták a Nyugat-Mecsekben. A csökkenő világpiaci ár és az egyre költségesebb termelés miatt 1998-ban befejezték a kitermelést.

A Baranyai-hegyhát dombvidékéhez illeszkedik a Mecsek keleti része, melynek legmagasabb pontja a Zengő (682 m). A tájegység jelentősebb települései Komló és Pécsvárad. A keleti Mecsek legszebb részeinek védelmére tájvédelmi körzetet hoztak létre. A bükkös és gyertyános-tölgyes állományokban ritka és védett növények is megélnek (majomkosbor, olasz müge, kaukázusi zergevirág). A Kelet-Mecsek rejtett kincsei - Miért zeng a Zengő?. A szúrós és a lónyelvű csodabogyó a mediterrán hatásokat jelzi, hasonlóan a bokrokra felfutó pirítógyökérhez. Pécsvárad a magyar államalapítás egyik emlékhelye: itt lépett trónra az első magyar király, Szent István. Komló egykor a mecseki szénbányák központja volt, ma a sikondai városrészben lévő gyógyfürdő miatt nevezetes.