Mecsek Legmagasabb Pontja

Vidács És Társa Kft
Thursday, 28 March 2024

A hagyomány szerint Szent László király is szívesen vadászott erre, emlékét a kastély mögötti dombon emelt szobor őrzi. 3 / 31 A faluból délkelet felé, a Zengőre (682 m) indultunk. A sárga sávról kis kitérővel érhető el a hosszúhetényi Mária-kegyhely, mely a nagy forgalmú búcsújáró helyekkel ellentétben csendes találkozást ígér a Szűzanyával. Mecsek legmagasabb ponta delgada. A Mecsek legmagasabb csúcsára elég fárasztó a séta, kimerülten rogytunk le a Zengővár romjára. Szerencsére a nemzetközi visszhangot is kiváltó NATO-lokátor építésének terve meghiúsult, a Zengő érintetlenségét a természetvédő mozgalmak megóvták. 4 / 31 Az impozánsnak éppen nem nevezhető, beton kilátótorony geodéziai mérőtoronynak épült, de hamarosan megnyitották a turisták előtt is. A veszélyt jelző táblára fittyet hányva kapaszkodtunk fel a létrán, hogy elénk táruljon a várva-várt mecseki panoráma. A magasba emelkedő fák csorbítják a kilátás szépségét, ezért kissé csalódottan indultunk lefelé a hegyről. 5 / 31 A pécsváradi Dombay-tótól induló Bazsarózsa Tanösvény utolsó tájékoztató tábláján olvasható a hegy kincséről szóló monda, amely a fájdalomtól zúgó Zengő elnevezésével is kapcsolatos.

  1. Mecsek legmagasabb ponta delgada
  2. Mecsek legmagasabb pontja ember
  3. Mecsek legmagasabb pontja nature

Mecsek Legmagasabb Ponta Delgada

További információkSzerkesztés A Kelet-Mecsek TK a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján A Keleti Mecsek Egyesület honlapja

Mecsek Legmagasabb Pontja Ember

Máskor a viharok teljesen átkeverték a vizet és viharüledék-rétegként kagylóhéjak, csigaházak, tengerililiom-vázelemek tömegét hagyták hátra. Emellett iszapmozgásos rétegek, földrengés hatására kialakult haránthasadásos rétegek és fúró szervezetek által létrehozott, gumósan málló rétegek jellemzik. A nyugat-mecseki karszt jelentős része ehhez a formációhoz kapcsolódik. Felette a triász rámpa legmélyebb vizű, legnyíltabb tengeri körülményeit mutató Zuhányai Mészkő települ. 80-100 méter vastag rétegsorában megjelennek a nyíltvízi faunaelemek (konodonták, ammoniteszek, nautiluszok). Egyes rétegeiben tömegesen fordulnak elő a Coenothyris vulgaris[5] brachiopoda faj egyedei. Intraklasztit (helyben feldarabolódott mésziszap-törmelék) padjai, iszapcsúszásos gyűrt rétegei lejtőfáciesre utalnak. Kelet-Mecsek – Wikipédia. A Villányi-hegységben a Zuhánya bányában évtizedekig díszítőkőnek fejtették, az országban számos helyen találkozhatunk a belőle készült burkolólapokkal, lépcsőkkel, csiszolt díszítőelemekkel. Fedő képződményeinek 2–300 m vastag, változatos, sekélyebbvízi kifejlődése (Csukmai Formáció) a tengerszint csökkenését, a triász üledékképződési ciklus regressziós szakaszának kezdetét (Kozári Mészkő Tagozat), illetve egy rövid életű karbonátos platform kialakulását jelzik (Káni Dolomit Tagozat).

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

Velük egy időben, sekélyebb vízi környezetben fejlődött ki az Apátvarasdi Mészkő, így heteropikus fáciesek. Jóval későbbi, de még mindig mélyebbvízi kifejlődés a Vékényi Márga Formáció. Nem ismert a közbenső rétegsor, de feltételezhető, hogy folyamatos volt az üledékképződés. VI. a) Alpi orogenezis ausztriai, szubhercini–larámi fázisSzerkesztés A kréta időszak közepe táján a lemeztektonikai folyamatok változásával megindult a Tethys-óceán és az alpi-tethysi Magura-óceáni ág bezáródása, a kompresszió következtében a permben kezdődött üledékképződési megaciklus rétegsora redőkbe, takarókba torlódva kiemelkedett (alpi tektonikai ciklus, ausztriai fázis vége, larámi és szubhercini fázis). Mecsek Férfi Pólók - Mecsek - Hegységek - Hegy-Shop. Ekkor alakult ki a Nyugat-Mecsek antiklinális és a Keleti-Mecsek szinklinális szerkezete. VI. b) Lepusztulási időszakSzerkesztés A lepusztulási időszakokból általában nem maradnak fenn üledékek. Szerencsés kivétel az 500 m vastagságú, vörös, rosszul osztályozott Szentlőrinci Formáció aleurolitja-homokköve, amely hegységközi medencében halmozódott fel (intramontán molassz) a késő-eocénben – kora-oligocénben.

7 / 31 A Klumpás Tanya csalogató illatai ebédre hívtak, de mi inkább szolidan, az erdő mélyén fogyasztottuk el útravalónkat. A Cigány-hegyre (524 m) rövidke emelkedő vezet, melynek kúpján kilátó várt. A Kelet-Mecsek geometriai középpontjában álló toronyból szebb kilátás fogadott, mint a Zengő csúcsáról. Rövidke pihenő után a Dobogóra (594 m) kapaszkodtunk fel. A mészkövön kialakult talajtakarót feltűnően egyhangú bükkös erdő borítja, melynek fái az égbe nyúlnak. Mecsek legmagasabb pontja ember. Az itteni panoráma sem zavartalan, a bükktörzsek közül csak időnként bukkan fel a távoli táj. A csúcsot a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség kopjafája jelöli. Miután visszaereszkedtünk a Dögkút-tetőre (556 m), nyugat felé, a Pásztor-forrás irányába indultunk. A magyaregregyi Vár-völgy utolsó forrása nagy vízhozamú, a mellette fakadó Boszorkány-forrással közös vízgyűjtő területről fakad. A sárga sávon egészen a Miske-tetőig sétáltunk vissza, ahol csak az összefüggő kikericstakaró és a faluból felhallatszó fúvószenekar hangja akadályozta meg, hogy leheveredve elszenderedjünk.