Mecsek Legmagasabb Pontja

Takarmány Napraforgó Eladó
Thursday, 28 March 2024

A Zengőn álló 22 méter magas, hét emeletes kilátó Baranya legmagasabb pontja, ahonnan tökéletes körpanoráma nyílik a Dél-Dunántúlra. Az építmény nem szép. A geodéziai mérőtorony betonhengerét egy barnára mázolt gerendákból hegesztett vasszerkezet öleli körbe. Alulról leginkább egy toronyház benyomását kelti. Láthatóan a biztonsági és fenntarthatósági szempontok győzedelmeskedtek az esztétikai elgondolások felett. Ritkán készül hasonló építmény a Mecsekben, így talán érdemes lett volna hangsúlyt fektetni a külalakra is, hisz önmagában a kilátó is lehetne látványosság. Erről a lehetőségről a tervezők lemondtak, így a show-t a hegycsúcsról élvezhető látványnak kell elvinnie. Honnan erednek a Mecsek csúcsainak nevei? | Erdeiprogramok.hu - Élményekben gazdag magyar erdők. Ebből a szempontból a torony hibátlan! A 22 méter magas, hét szintes építmény tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni. A Zengő megmászása után ez nem olyan könnyű feladat. Főleg a tériszonyosok lehetnek bajban. Ottjártunkkor többen visszafordultak a legfelső szintek elérése előtt, mások néhány perc után inkább lejöttek a szédítő magasból.

  1. Mecsek legmagasabb pontja nature

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

A piros kereszt a Komlós-völgy és a Bak-völgy ékében észak felé halad egészen az Etelka-forrásig. A Réka-völgy elején fakadó kút falazatát mórágyi gránitból építették, környezete szépen rendben tartott pihenőhely. 6 / 31 A vadászkunyhóban most is zajlott az élet, zöld ruhás férfiak poháremelgetés közben tervezték meg a napot. Irányt nem, csak turistajelzést váltva, a Somos-hegy (520 m) alatt kereszteztük a Mecseki Zöldtúra útvonalát, majd elértük Kisújbánya határát. Pöli Rejtvényfejtői Segédlete. Fokozottan védett területen, egy patak mentén folytattuk az utunkat Óbánya irányába. Erre csak egy röpke kanyart terveztünk, beiktatva a látványos Ferde-vízesést. A vadregényes völgy mélyén zúgó Öreg-patak vize a félrebillent mészkőpadokon, mint egy Tündérlépcsőn, szokatlan módon hull alá. Ha ezt az utat követjük, akkor Óbányáig még számtalan látványossággal örvendeztet meg minket a természet. A Csepegő-szikla, a források és a pisztrángos több időt érdemelnek, de mivel ezeket már egy előző kirándulásunk alatt már megcsodáltuk, ezért inkább csak átrobogtunk a falunaptól hangos, sváb Kisújbányán.

20 m-re délre, egy magányossá vált egykori kettős törzsű bükk ölében rejtőzik a geoláda (13. 5* 6cm, 1. 5l). A ládába TravelBug nem helyezhető. A Kelet-Mecsek A Dél-Dunántúl legmagasabb középhegységének a hagyományos felosztás alapján a Mánfa-Pécsszabolcs vonaltól keletre eső része a Kelet-Mecsek, sugarasan kiemelkedő sasbércek sorozata, lepusztult tetőszinttel és jól megfigyelhető hegyláblépcsőkkel. A felszínen a jura időszaktól láthatóak kőzetek: korábbról márgák, mészmárgák, homokkövek, későbbről a fő hegységalkotó tömör, kovás, tűzköves mészkövek. A kréta időszakban ezen a területen jelentős alkáli típusú vulkanizmus is zajlott, bazalt, trachidolerit és fonolit képződött. Az ekkor zajló intenzív hegységképző mozgások töréses, gyűrt, sőt pikkelyes szerkezeteket hoztak létre. Mecsek legmagasabb pont a mousson. A földtörténeti középidőben még két tenger-elöntés -kiemelkedés fázis következett, az ehhez kapcsolódó üledékképződési - lepusztulási folyamatokkal. Az újidőben már inkább csak a hegység peremein alakultak ki új kőzetek - a legnagyobb része ugyanis végig szárazföld bogó Kisújbányától északra magasodik a Kelet-Mecsek magjának legmagasabb csúcsa.