Mecsek Legmagasabb Pontja

185 65 R15 Négyévszakos Gumi
Wednesday, 24 April 2024

A Kelet-Mecsek vagy Keleti-Mecsek egyike a Mecsek hegység három fő tömbjének. Nagyjából a Magyaregregy, Komló, Hosszúhetény, Pécsvárad és Mecseknádasd határolta területen fekszik, jórészt Baranya megyében, de átnyúlik Tolna megyébe is. Legmagasabb pontja – és egyben a Mecsek legmagasabb csúcsa a 682 méteres Zengő. Gyakorlatilag egész területe védett - a Hidasi-völgy és környéke, illetve a Kisújbánya és Óbánya közti völgy és környéke fokozottan védett - a 2007-ben 30 éves Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része. A kisrégiót valamikor Hegyhátnak is nevezték, bár ezt kisebb területre értették a Zengő hegy környékén, mint a Kelet-Mecsek. Mecsek legmagasabb pontja ember. Néha a Kelet-Mecsekhez sorolják a Mórágy-Geresdi röghegységet - vagy más néven Baranyai röghegységet - is, amelynek egymilliárd éves gránitja Magyarország legöregebb kőzete. [1]A magyar falusi turizmus hagyományos területe: a második világháború előtt indult falusi vendéglátást az 1990-es évek-ben újraélesztették és a kisrégió falvai ma sok szálláshelyet és szerteágazó szolgáltatásokat kínálnak az idelátogatóknak.

  1. Mecsek legmagasabb pontja
  2. Mecsek legmagasabb pontja ember
  3. Mecsek legmagasabb pontja nature
  4. Mecsek legmagasabb pont a mousson

Mecsek Legmagasabb Pontja

Mecsek Mecsek magyarországi elhelyezkedése. FöldrajzMagasság 682 m, Zengő Tömeges A Dunántúl dombjai Terület 500 km 2 AdminisztrációOrszág Magyarország Vidék Dél-Dunántúl Megyék Baranya, Tolna A Mecsek ( Magyarország: Mecsek [mɛtʃɛk]; német: Metscheck; horvát: Meček; Szerb: Мечек) egy hatalmas hegy és északra található Pécs a dombok Dunántúl. A legmagasabb pontja a Zengő (682 m). Mecseki táj.

Mecsek Legmagasabb Pontja Ember

A szomszédos Hármashegy - Kattintson e képre a galériához A kilátó járófelülete és oldalfalai amúgy lyukacsos acélrácsokból készültek, így aki hajlamos a tériszonyra, az készüljön fel, hogy idő kell, amíg hozzászokik a magassághoz. De megéri kivárni. Lefelé már sokkal gyorsabb az út, ha nem bámészkodunk, bő egy óra alatt le lehet jutni Hosszúheténybe. Persze miért ne bámészkodnánk, elvégre ezért mentünk fel. Dél-Dunántúl A "csúcsmászásra" így összességében olyan három órát számoljunk. Nemcsak esőben és ködben, de komolyabb szélben sem célszerű nekiindulni, mert ilyenkor nem lehet felmenni a kilátóba, érthető okokból. Mecsek legmagasabb pontja. A szintemelkedés amúgy 400 méter, ezt egy átlagosan edzett szervezettel könnyen megugorjuk, ugyanakkor nem árt, ha valami rendesebb cipőt kapunk magunkra. Az élmény garantált, mint ahogy az is, hogy nemcsak minket, de ismerőseinket is elvarázsolják a hegyen készült fotók. Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva.

Mecsek Legmagasabb Pontja Nature

A tóban endemikus puhatestű fauna alakult ki (Lymnocardium, Congeria), de a Mecsek környékén a lepusztuló miocén üledékekből származó, áthalmozott ősmaradványok a leggyakoribbak (cápafogak, delfin- és tengeritehén-csontok). Feltöltődéssel a miocén végén, ~6 millió évvel ezelőtt vált szárazulattá a terület. VI. G-Portál. e) A Pannon-medence inverziójaSzerkesztés A fiatal szerkezeti mozgások látványos hatása Danitz-pusztán. A pannóniai tavi rétegek a hegység kiemelkedése során függőleges helyzetbe kerültek A Kárpát-medencében általános süllyedést és tágulásos tektonikát a Dél-Dunántúlon a miocén végén, a késő-pannóniai korszak első felében váltotta fel a ma is jellemző kompresszió, amit inverzióként tárgyal a szakirodalom. A kompressziós erőhatás a hegységperemi üledékek felgyűrődésében és feltolódásos deformációjában, a hegység emelkedésében nyilvánult meg. A kiemelkedés délen a Mecsekalja diszlokációs öv felújulásával a Mecsekalja-feltolódás mentén, északon a Hetvehely–Magyarszéki-feltolódás és a Bakócai-törésöv mentén zajlott.

Mecsek Legmagasabb Pont A Mousson

A valószínűbb az, hogy a magyar "tuba" szóból ered a neve, ami vadgalambot jelent. A "tubes" így azt jelenti, hogy "vadgalambos". A Tubes melletti Kis-Tubes neve épp ezért lehetett Tubica, ami nagyjából azt jelenthette, hogy "kis vadgalambos erdő". Bargyag Azt se tudtuk, hogy a Keleti-Mecsekben van ilyen nevű csúcs, de már azt is tudjuk, hogy mit jelent ez a név. Az ószláv eredetű szó azt jelenti, hogy "zászló", ami arra utal, hogy ott régen hadászati szempontból fontos, kiemelt állomás volt. Bika-domb Patacs mellett található a Bika-domb, mely nyilvánvalóan egy bikáról kapta a nevét. Nem is akármilyen bikáról, hanem a környék tenyészbikájáról, akihez a helyiek rendszeresen vitték teheneiket. Tudjuk, hogy miért. KELET MECSEK élővilága és történelme - ppt letölteni. Szószék és Dobogó Még egy bikás néveredet. Az 586 méteres Szószék a Dobogó délkeleti szegélyén található magas sziklatömb. Nevezték ezt a csúcsot az "ördög prédikálószékének" is, mert állítólag egy bika egyszer felrohant ide, és akkorát üvöltött, hogy a közeli völgyek is beleremegtek.

Különlegesek a Babás szerköveknél a permi vörös homokkővében mállással kialakult üintén nem szokványos módon alakult ki a miocén mészkőben szivárgó vízek hatására kialakult Füstös-lik.