Mecsek Legmagasabb Pont A Mousson

Lego Ninjago 10 Évad 1 Rész Magyarul
Friday, 19 April 2024

A Mecsekben van pár szép nagy csúcs Ne is menjünk tovább egyelőre a Mihály névnél, hiszen a hegység egyik csúcsa, az 534 méteres Misina is innen kapta a nevét, ugyanis az a szerb-horvát Mihály-hegy név átvételéből eredeztethető, akárcsak a szintén a Mecsekben található Miske-tető is. Zengő A 682 méteres Zengő a Mecsek legmagasabb csúcsa. A középkorban Vas-hegy nevéhez számos monda kötődik. Az egyik ilyen történet szerint a Zengő (régies helyi ejtése szerint "Zöngő") nevét azzal magyarázzák, hogy a hegy híres hangját, avagy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza. A legmagasabb pontunk Egy másik monda szerint a hegy erdei azért zúgnak, mert együtt sírnak azzal az asszonnyal, aki az itt talált kincs miatt elhagyta gyermekét. Mecsek legmagasabb pontja. Persze sokkal egyszerűbb elfogadni azt a magyarázatot, hogy a hegy erdei és völgyei között egyszerűen csak hangosan fúj – azaz zeng – s a szél. Hármashegy A Hármashegy a maga 603 méterével a Keleti-Mecsek második legmagasabb hegye. A három csúcs jól látszik Nevét pedig – ki nem találnák – onnan kapta, hogy három csúcsa is van egy sorban, melyek közül a Hegyköze a legmagasabb, a Hegyelő és a Hegymöge valamivel alacsonyabb.

Mecsek Legmagasabb Pontja

Tubes A 612 méteres Tubes a Közép-Mecsek legmagasabb mészkő hegye, nevét pedig – a lokátor-ügy óta mindenképp – a pécsiek rengetegszer használják, noha jelentéséről és eredtéről sokuknak nincs tudomása. Kilátás a Kis-Tubesről A Tubes nevének is több esetleges magyarázata van. Egyesek szerint a török "tür" szóból jön, ami a hegy formájára utalva azt jelenti, hogy "hajtogat", a hegy neve pedig az lehetett, hogy Türbös, azaz hajtogatott. Baranya legmagasabb pontja - ::. Egy sokkal valószínűbb magyarázat szerint a magyar tuba, azaz vadgalamb szóból származik a neve. A Tubica névre hallgató 581 méteres Kis-Tubes így tehát azt jelentette, hogy " kis vadgalambos erdő", utalva a hegység körüli faunára. Szószék és Dobogó Az 586 méteres Szószék a Dobogó délkeleti szegélyén található magas sziklatömb. A legenda szerint a csúcsot azért volt szokás az ördög prédikálószékének is hívni, mert egy bika egyszer felrohant ide, és akkorát üvöltött, hogy a közeli völgyek is beleremegtek. Somlyó és a növénynevű hegyek A Dobogótól északra található 572 méteres Somlyó neve az ősi magyar Somló névből ered, ami arra utal, hogy a hegyen sok som termett.

Több kisebb forrásmező is található a közelben. A forrást először 1964-ben foglalta Csokonay Sándor, majd 1984-ben a PTTE nyugdíjas szakosztálya felújította. Az alsó triász homokkő mállott felső zónájában, valamint a fiatal fedő üledékekben mozgó vízből a források egy része teljesen elapad. Mecsek legmagasabb ponta delgada. A foglalt forrásnál az elapadás eddig nem volt tapasztalható. Vízhozama 1-8 liter/perc értékek között mozog. A forrás a nevét négy jó barátról kapta, akiknek monogramja a felirat (NÉGYBARÁT 1964) négy sarkába vésve olvasható: BA (Baranyai Aurél), CS (Csokonay Sándor), MJ (Millner Jenő), MP (Millner Pál). A merítős forrást Baumann József és felesége, a Kriston család és a Juhász család 2001-ben felújították, és kifolyós rendszerűvé alakították át. Az eltelt tizennégy év alatt a forrásmezőre épült falazat megrepedezett, elmozdult, balesetveszélyessé vált ben a Mecsek Egyesület és a Mecsekerdő Zrt az engedélyek megszerzése után a forrást újjáépítette Baumann József tervei alapján. A munkában részt vettek: Baumann József, Bánvölgyi Vilmos, Jónás István, Kriston Barnabás, Stalenberger Tibor, Kriston István, Hofmann Ákos 10 KÉSZÍTETTE: ERNYES FANNI, LÁSZLÓ ANNA, HORVÁTH HAJNALKA